Чи можна кішці давати курячі шиї

Чи можна кішці курячі шиї?

Куряче м'ясо, кістки і субпродукти надзвичайно корисні для кішок, але їх згодовування вихованцям, має свої особливості. Деякі кістки курки несуть потенційну небезпеку і мають свої особливості в приготуванні перед згодовуванням їх вусатому домочадці. Чи можна кішці давати курячі шиї – питання, що виникає у власників, які прагнуть максимально збагатити раціон свого улюбленця натуральними продуктами, які не завдавши йому шкоди.

Кішки – це хижаки, які потребують повноцінного раціоні, обов'язково включає м'ясні і кісткові продукти. Білок, що міститься в курячих субпродуктах повинен становити не менше 30-40% від усього раціону дорослих кішок. Перш ніж давати своєму вихованцеві кістки курки, необхідно ознайомиться з усіма небезпеками і особливостями подачі даного продукту.

Всі кістки курки мають в своєму складі корисні речовини, необхідні для організму кішки. Найбільш цінними вважаються курячі шиї і голови, через наявність в них мозку. Головний і спинний мозок – дуже корисний і поживний для кішок продукт, так як в свіжому вигляді він містить багато фосфоліпідів, кальцію, мікроелементів, вітамінів і мінералів. У раціоні у кішки курячі шиї повинні бути регулярно, як добавка до основного корму. Поїдання свіжих і натуральних курячих кісточок, сприяє поліпшенню шкіри, вовни та інших тканин чотириногого друга, що без сумніву покращує стан і зовнішній вигляд улюбленця.

У курячих шейках містяться:

  • Вітаміни – РР, Е, В (12, 5, 6, 9, 2, 1), А;
  • Мінеральні речовини: (Se, Mn, Cu, Zn, Fe, P, K, Na, Mg, Ca);
  • білки;
  • жири;
  • вуглеводи;
  • Ненасичені жирні кислоти.

Незважаючи на поживність і корисність, деякі кістки курки таять в собі небезпеку, і поїдання їх кішками може загрожувати серйозними проблемами зі здоров'ям. Будова кісткового скелета курки має на увазі наявність трубчастих кісток (лапи і крила) які дуже небезпечні для здоров'я і навіть для життя тварини. Гострі осколки трубчастих кісток здатні привести до перфорації стінок травного тракту кішки. Так само небезпечно годувати вихованця вареної кістковою масою, через можливу закупорки шлунка або кишечника.

В якому вигляді слід давати кішкам курячі шиї

Як уже згадувалося, курячі шиї – дуже цінний і поживний продукт, який не має в своїй будові трубчастих кісток, і тому безпечний для годування котів і кішок. Але в якому вигляді краще давати ці ласощі вихованцеві – сирому або вареному, цілком або у вигляді фаршу? – розберемо. Курячі шиї правильно давати в сирому вигляді, попередньо подрібнивши їх через м'ясорубку. Так вони збережуть всі свої цінні компоненти і не завдадуть шкоди улюбленцю. Варити кістки теж допускається, але кількість яким годують варених кісток повинно бути мінімальним, через можливу непрохідності шлунка і кишечника.

Неприпустимо годувати кішок курячими шиями постійно і у великих кількостях. Рекомендується включати даний субпродукт, як добавку до основного корму – 3-4 рази в тиждень. Допускається, давати кішці поласувати сирої курячої шиєю в цілому вигляді, але під наглядом власника, щоб виключити механічні травми слизової пасти. Цілі сирі кістки так само сприятливо позначаються на зубах тваринного: вони сточуються, очищаються від зубного каменю і стають міцнішими.

Вікові особливості годівлі котів

Раціон і меню сімейства котячих багато в чому залежить від їх віку. Так маленькі кошенята, які тільки відлучилися від молока матері, потребують м'якої їжі через ще не зміцнілих молодих зубів і не сформованої в повній мірі травної системи. Літні кішки так само мають проблеми з поїданням твердої їжі через ламкість і крихкість старих зубів або й зовсім їх відсутності. У цих випадках, курячі кістки і шиї доцільно буде використовувати у вигляді кісткового борошна, і регулярно додавати її в корм кошенятам і старим кішкам в відміряних частинах.Так само можливо включати кістки курки у вигляді бульйону.

Основні правила підготовки курячих кісток до згодовування

Користь, як і шкода курячих ший багато в чому залежить від їх якості, способу приготування і подачі. Свіжий кістковий продукт повинен бути без наявності сторонніх запахів і мати природний рожевий колір. Якщо кістки були заморожені, то умови їх зберігання повинні бути дотримані, а час заморозки не повинно перевищувати двох місяців. Так само існує ризик наявності збудників хвороби (сальмонельозу) в сирому м'ясі, і щоб запобігти зараженню, рекомендується обдавати мясокостний продукт окропом або кип'ятити його протягом 2-3 хвилини.

Підготовка курячих кісток перед годуванням включає:

  • Видалення трубчастих кісток;
  • Очищення від шкіри;
  • Термічна обробка (ошпаріваніе окропом або варіння);
  • Видалення дзьоба з голів і кігтів з лап.

Давати курячі голови і шиї котам, найбільш корисно і безпечно буде у вигляді свіжого кісткового фаршу, доданого невеликими кількостями в кашу, бульйон або інший основний корм. Кожен власник повинен знати, що варені кістки згодовувати кішкам небезпечно і небажано, через можливу закупорки ними шлунка або кишечника, що утворилася непрохідність може загрожувати життю тварини.

Повноцінний раціон кішки повинен включати в себе тільки якісні і корисні продукти. Додані в котяче меню курячі кістки, сприятливо вплинуть на якість вовни і зубів тварини. Що б годування кістками принесло тільки користь, слід дотримуватися всіх правил приготування і вибирати тільки ті кістки, які не несуть в собі загрози нанесення травми травного тракту тварини.

Related Post