Найкращі ґрунти для вирощування пшениці – лесові та лесово-суглинисті. Вона добре зростає і на багатих вапном ґрунтах алювіального походження в низовинах річок, а також на ґрунтах, що утворюються на вапняних та лужних материнських породах (вапняк-черепашник, базальт).
Де може рости пшениця?
У нашій країні яра пшениця росте у Західному Сибіру, на Південному Уралі та Алтаї. А озима – у Центрально-Чорноземному районі Росії та на Північному Кавказі.
Де росте найкраща пшениця?
Жорстка пшениця найбільш успішно зростає у регіонах з континентальним кліматом, де літо коротке, спекотне та сухе. Зокрема, її вирощують на півдні Західного Сибіру, Казахстані, Україні та території Північної Америки.
Де вирощують зернові культури у Росії?
Найбільше пшениці вирощують на Північному Кавказі, півдні Західного Сибіру, у Поволжі, на Південному Уралі. Тут її посіви займають значні площі та врожаї вищі, ніж у інших регіонах. В цілому по Росії врожаї цієї зернової культури низькі і становлять останні роки менше 15 ц з гектара.
Які регіони Росії спеціалізуються на вирощуванні пшениці?
Основний внесок у успіхи Росії на світовому ринку зерна внесли кілька регіонів: це Ростовська область, Москва, Краснодарський край, Санкт-Петербург та Воронезька область. Саме ці п'ять суб'єктів експортували більшу частину російської пшениці – 29,5 млрд кг, це близько 90%.
Де у Казахстані росте пшениця?
Як повідомляє офіційний сайт прем'єр-міністра, станом на 9 серпня збирання врожаю розпочалося в Алматинській, Жамбилській, Кизилордінській, Туркестанській та Східно-Казахстанській областях. У цих регіонах убрано майже 38% площ, урожайність становить 19,3 центнери з гектара.
Де вирощують жито?
Урожайність озимого жита вища, ніж ярий. Тому яра жито має обмежене поширення у північних районах, де озима жито вимерзає через дуже низькі зимові температури. У Росії яру жито вирощують в основному в Центральному Сибіру, в Якутії та Забайкаллі.
Яка країна є великим виробником та експортером пшениці?
США США – основний експортер пшениці в світі. У 2014 році їхня частка у світовому експорті даної зернової культури склала 14,6%, у натуральному вираженні це 25,7 млн тонн.