Чи можна їсти кавун із нітратами?
Як ми вже говорили, нітрати в кавун або дині здатні призвести до отруєнь різного ступеня важкості. Власне, самі нітрати, не тануть сильної загрози для організму, але потрапляючи в кишечник, вони під дією ферментів і мікрофлори перетворюються на нітрити, які є гемоглобіновою отрутою.
Як дізнатися чи є в кавуні нітрати?
"Поверхня кавуна має бути гладкою. Сортів із горбистій поверхнею практично немає. Бугристість кавуна говорить про те, що в нього досить розвинена кірка, і вона при розрізі буде значно товщі за звичайну. Така кірка говорить про високий зміст нітратів", – пояснив Володимир Вікулов.
Як перевірити кавун на хімікати?
Харлан радить покласти його м'якоть у склянку з водою. Якщо через деякий час вода сильно забарвиться в червоний колір, то в ягоді багато речовин. Якщо ж м'якоть трохи змінить колір води і збереже структуру, значить, кавун практично не міститься хімікатів.
Як перевірити кавун на нітрати у воді?
Шматок кавуна слід добре розім'яти і помістити в ємність з водою на 15 хв. Правильний кавун злегка пофарбує воду в блідо-рожевий колір сама вода трохи помутніє. Якщо в кавун нітрати, вода пофарбується в яскраво-рожевий або червоний колір з фіолетовим домішкою.
Який вигляд має нітратний кавун?
Визначити на око нітратний кавун неможливо, якщо він не розрізаний. Ягоду не варто навіть куштувати, якщо її м'якоть пронизана жовтими або світло-жовтими волокнами або має фіолетовий відтінок. Якщо розмочити м'якоть нітратного кавуна у воді, то вона через підвищений вміст нітратів стане червоною або рожевою.
Коли їдять кавун?
Вважається, що найправильніші кавуни дозрівають до середини серпня. У цей час у містах з'являються спеціалізовані клітини-намети, де вони продаються. Однак у деяких місцях баштанні можна зустріти вже зараз. І багато хто побоюється, що є такі кавуни не можна, що вони наскрізь нітратні.
Як зрозуміти, що кавун без нітратів?
Стиглий кавун з низьким вмістом нітратів можна визначити, провівши по його поверхні нігтем. Якщо верхній шар легко подряпається в доріжку, шкірка приємно пахне свіжоскошеною травою, а подряпина залишається трохи вологою – ягоду можна брати.