На Русі пшениця з'явилася у V столітті до н. е. Це один із найперших злаків, які вирощували індоєвропейці, у тому числі слов'яни. Наші предки запозичили її у готів, які жили на півдні Східної Європи. Oct 21, 2020
Коли культивували пшеницю?
У 6 тисячолітті до зв. е. племена тасійської культури принесли культуру пшениці у північно-східну Африку (Середній Єгипет). На початок нашої ери рослина відома практично по всій території Азії та Африки; в епоху римських завоювань злак починають культивувати у різних куточках Європи.
Коли зріє пшениця?
Ярові культури сіють з початку весни до початку літа і починають прибирати наприкінці червня чи на початку липня залежно від кліматичних умов регіону. Період посіву озимої пшениці – Приблизно з середини серпня до кінця жовтня.
Коли на Русі з'явилося жито?
Найбільш ранні письмові свідоцтва про обробіток жита у Європі зустрічаються у літописах I в. н. е., а перші відомості про обробіток цієї культури у Стародавній Русі – у літописах 1056–1115 років.
Як вирощують пшеницю?
Посів Ярова пшеницю сіють рано, щоб сходи з'явилися дружно та рослини добре вкоренилися. Її як правило висіваю найпершою із зернових культур, відразу як грунт стане придатним до посіву, при цьому температура посівного шару має бути 5-6 °С. Сіють вузькорядним способом [Сівалки рядові].
Скільки колосків виходить з одного зернятка?
У озимої пшениці середня кількість колосків у колосі знаходиться в межах 16-22 шт. Це сортова ознака, збільшувати яку можна також агротехнічними заходами. Зокрема, найбільший вплив на кількість колосків у колосі (КК, шт.) мають добрива.
Яка родина у пшениці?
Злаки Triticaceae Wheat/Family
Коли зрізають пшеницю?
Основне прибирання відбувається на 10-12 день після повного дозрівання пшениці. Вона досягає максимального розміру зерна і усихає до вологості 20%, при цьому стебло усихає повністю і набуває золотистого відтінку.
Як зріє пшениця?
У твердій фазі стиглості ендосперм відповідно твердий, її тривалість до 5 днів. Дозріває зерно коли закінчиться білковий синтез, збільшуються вуглеводні молекули, зупиняється ферментація та зупиняється дихання зерна. Фаза повної стиглості починається, коли зерна готові до нового циклу розвитку.