червоний перець має сильний пряний аромат і смак від пряного до гострого і навіть дуже пекучого (обумовлений вмістом фенольного з'єднання капсаїцину (ваніліламід дециленової кислоти), якого немає у солодкому болгарському перці). Капсаїцин міститься в насінні, прожилках і шкірці плода. перець має сильний пряний аромат і смак від пряного до гострого і навіть дуже пекучого (обумовлений вмістом фенольного з'єднання капсаїцину (ваніліламід дециленової кислоти), якого немає у солодкому болгарському перці). Капсаїцин міститься в насінні, прожилках та шкірці плода.
Як використати червоний пекучий перець?
Свіжі плоди перцю використовуються у стравах з м'яса, птиці та риби, в овочевих салатах та рагу, в азіатських супах, як приправа до пасти та рису, у соусах та заправках. У сушеному вигляді він використовується у будь-яких стравах, входить у такі відомі суміші прянощів як карі, хмелі-сунелі, гарам масалу, шичі та ін.
Як діє організм гострий перець?
Чилі піднімає апетит та стимулює роботу шлунка. Крім того, він має м'яку проносну дію. При контакті з гострим перцем організм виділяє адреналін та ендорфін, що допомагає при боротьбі з депресією та тривожністю. Чилі знижує рівень цукру в крові, покращує зір та допомагає при схудненні.
Чим корисний гострий перець?
У перці містяться ефірні олії, вітаміни B1, B2, C, Р, сірка, натрій, фосфор, кальцій, залізо, кремній, хлор, калій, каротин, цукор, азотисті речовини, лікопін. Вживання червоного перцю сприяє прискоренню обміну речовин, підвищенню імунітету, активізації роботи підшлункової залози.
Що гостріше перець чилі чи васабі?
Стережіться, васабі буває гостріше багатьох різновидів перцю чилі. Хоча капсаїцину (речовини, що робить перець гострим) у ньому немає і його гострота швидше схожа на гірчицю, тобто «б'є в ніс», а не обпалює мову. Гострота васабі легко змивається водою або іншою їжею, знову ж таки на відміну від пекучості чилі.
Як додавати перець чилі у їжу?
Свіжий гострий та солодкий перець використовують при приготуванні овочевого салату, а у свіжому або сухому подрібненому вигляді – як приправу. Солодкий перець подається до різних сирів, м'яса та хліба. Його додають у супи – особливо в рибний та томатний.