Як правильно розмножувати виноград?
Виноград розмножують вегетативно – живцями (чубуками), або здерев'янілими або ще зеленими, відведеннями і щепленням. Є модифікований спосіб розмноження відведенням – укорінювати лозу прямо на кущі, що росте. Ці способи дозволяють зберегти сорт із усіма його біологічними особливостями.
Як швидко розмножити виноград?
При похилій посадці навесні над землею залишають дві бруньки. Спочатку живці нарощуватимуть коріння, але й листя розпуститься майже відразу. А до наступу зовсім теплої погоди пагони (один або два, більше залишати не треба, навіть якщо з'являться), швидко підуть у зріст. До осені з черешка виросте гарний саджанець.
Як укоренити виноград відведеннями?
Для відведення вибирається найсильніша і добре визріла лоза, яка повинна бути в 1,5 рази довшою за відстань між кущами. Укладання лози проводиться обережно, щоб уникнути поломок на крутих згинах. При укладанні лози необхідно також стежити, щоб 3-4 бруньки, розташовані на кінці втечі, були пошкоджені.
Як розмножити виноград на дачі?
Є ще один спосіб розмножити виноград – Зрізати батіг і закопувати її кінець. Рослина швидко укорінюється. Цей процес можна прискорити природним чином, якщо обробити місце зрізу стимуляторами росту рослинними фітогормонами. Вони абсолютно нешкідливі для рослини, урожаю та людини.
Чи можна живити виноград восени?
Живці винограду заготовляють восени, під час обрізки кущів. При цьому відбирають добре розвинені та зрілі пагони діаметром від 6 до 10 мм. Товстіші брати не варто – це втечі, що жирують, які навряд чи приживуться.
Коли висаджувати живці винограду вдома?
В кінці зими або ранньою весною живці знімають із зберігання. Це найсприятливіший час для вирощування саджанців, що вегетують. винограду (або саджанців із закритою кореневою системою – ЗКС). У такому разі вже на початку травня можна буде висадити молоді рослини у відкритий ґрунт.
Як правильно взяти відросток винограду?
Для заготівлі живців беруть середню або нижню частину втечі винограду товщиною 6-10 мм з добре сформованими вічками. Живець очищають від листя, видаляють верхівку і ділять на відрізки 30-40 см. Верхній зріз повинен бути на 2-3 см вище верхнього вічка, нижній роблять відразу під вічком.