Як бджоли роблять мед простими словами?
Бджоли неодноразово перекладають нектар, що перетворюється на мед, з одного осередку до іншого, а ще часто вентилюють стільники за допомогою крил, сприяючи більшому випару вологи. Таким чином за допомогою ферментації та одночасного зниження вмісту води нектар і перетворюється на мед.
Як бджола збирає мед?
Коротко кажучи, льотні бджоли збирають нектар з квітів та зберігають його в медовому зобику (створеному спеціально для зберігання меду), поки летять назад у вулик. Прилетівши у вулик, вони передають цей нектар «жуючим» бджолам. … Бджоли виробляють та зберігають свої продукти (мед, маточне молочко, прополіс і т.п.
Де зберігається мед у бджіл?
Бджолині стільники – воскові будівлі медоносних та близьких до них видів бджіл (великий, карликовий і середній індійських), що складаються з упорядкованих осередків. Соти служать вмістилищем для яєць, личинок та харчових запасів (меду та перги), а також місцем перебування для дорослих комах.
Скільки вильотів робить бджола на день?
За весь робітник день бджола робить 10 – 12 вильотів і може принести не більше 0,5 г нектару. Доросла бджола займається збором нектару лише 18 – 28 днів, тому за своє 40-денне життя вона може принести у вулик 6 – 8 грам нектару, а з нього вийде лише 3 – 4 грами меду.
Як із пилку виходить мед?
Принесену до вулика пилок бджоли укладають у стільникові осередки та заливають медом, після чого вона перетворюється на пергу ("бджолиний хліб"), надзвичайно багату на повноцінні білки, незамінні аміно- і жирні кислоти, вуглеводи, вітаміни та інші біологічно активні речовини.
Що таке мед для бджіл?
Для виробництва меду бджоли збирають нектар із квітів – це основа меду. Присівши на квітку, бджола наповнює нектаром зобик (відділ шлунка, призначений для транспортування нектару) і повертається до вулика.
Як бджоли збирають мед у стільники?
Спеціальними залозами бджола виробляє фермент, який поєднується з нектаром – і цей ферментований нектар бджоли закладають у відбудовані стільники. Уявіть рамку з сотами. Бджоли наповнюють стільники нектаром знизу вгору – і щоразу при перекладанні нектар потрапляє в зоб бджоли та ферментується.