Чистий чайник обполоснути окропом, насипати чай у розрахунку 1 – 2 чайні ложки на склянку окропу, залити гарячою водою, накрити рушником, дати настоятися хвилин 10, потім розлити по чашках, не розбавляючи окропом. А чайник одразу ж залити вдруге, бо другий настій чаю ще смачніше і ароматніше першого.
Як приготувати чай з іван чаю?
Висушений іван–чай помістіть у ємності зі скла або пластику і щільно закрийте її. Зберігати сировину можна протягом трьох років. Квіти після збору не піддають підв'ялюванню. Розкладіть їх відразу тонким шаром на деку і сушіть у духовці при температурі +30 градусів.
Як довго ферментувати Іван чай?
Ферментують іван–чайз огляду на умови, показники температури, 7-15 годин.
Чи потрібно Ферментувати Іван чай?
Просто висушене листя іван–чаю не будуть нормально заварюватись і не дадуть справжнього аромату. Їх потрібно ферментувати. Робиться це просто: зібране листя складіть у скляні трилітрові банки і поставте на кілька годин у тепле місце, можна на сонці.
Як зробити Іван чай у домашніх умовах?
Щоб вийшов ферментований гранульований іван–чай, потрібно просто прокрутити підв'яле листя через м'ясорубку. Отримані зелені соковиті гранули помістіть у банки чи контейнери, закрийте та залиште на добу для ферментації.
Кому не можна пити Іван чай?
Іван–чай слід вживати окремо від інших заспокійливих засобів, оскільки рослина також має досить сильний седативний ефект. Іван–чай протипоказаний людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту, оскільки має проносну дію.
У чому користь іван чаю?
Завдяки різноманітності активних інгредієнтів, серед яких танін, пектин, флавоноїди, кислоти, мікроелементи, вітаміни А та С, іван–чай має видатний букет корисних властивостей: протимікробну, болезаспокійливу, в'яжучу, протизапальну, протигрибкову, спазмолітичну, пом'якшувальну, обволікаючу, заспокійливу, …
Яке листя можна ферментувати для чаю?
Ферментувати для приготування чаїв можна листя вишні, яблуні, груші, суниці, малини, чорної смородини, чорноплідної горобини, клена, ліщини, м'яти та меліси. Листя можна заготовляти протягом усього сезону, обриваючи в суху погоду найніжніші та найчистіші (після дощу).